Közös jogkezelés
Jogi szaknyelvi képzések angolul, németül és franciául

Egy jog olyan, mint egy svájci katonai zsebkés: nagyon sok mindent lehet vele csinálni. „Szerződések joga angolul”-tanfolyamunk egyik népszerű mozzanata, amikor ezeket a lehetőségeket végignézzük: megbeszéljük, hogyan lehet kifejezni egy jog gyakorlását, átruházását, az arról való lemondást stb. Legutóbbi tanfolyamunkon egyik tanítványunk, akinek fő szakterülete a szerzői jog, érdekes kérdést tett fel: hogy van angolul a „közös jogkezelés”?

A rend kedvéért először nézzük meg magát a fogalmat: a közös jogkezelés lényege, hogy bizonyos szerzői és ahhoz kapcsolódó vagyoni jogokat (pl. a mű felhasználásának engedélyezése, a jogdíj megállapítása és beszedése stb.) nem maguk a jogosultak gyakorolnak és érvényesítenek, hanem egy, az érdekükben és javukra eljáró szervezet (mint pl. az ARTISJUS).

Magyarországon a közös jogkezelést a szerzői jogok és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezeléséről szóló 2016. évi XCIII. tv. szabályozza, megfelelve az Európai Unió vonatkozó irányelvének (2014/26/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv). Ha összehasonlítjuk az irányelv magyar és angol szövegét, már a címben megtaláljuk a választ hallgatónk kérdésére: a „szerzői és szomszédos jogokra vonatkozó közös jogkezelés” angol megfelelője a ‘collective management of copyright and related rights’. Annak sem kell messzire mennie, aki a „közös jogkezelő szervezet” angol elnevezésére is kíváncsi: mind a preambulumban, mind az irányelv számos rendelkezésében találkozunk a ‘collective management organisation’-kifejezéssel.

Reméljük, tetszett a közösségnek, ahogy ezt a jogi szaknyelvi kérdést kezeltük.

(Szerző: dr. Szabó Zoltán)

Lingua Juris Szaknyelvi Központ
Tulajdonos: Connect Europe Bt.

1011 – Budapest, Aranyhal u. 4. I/1.,
Levelezési cím: 1027 – Budapest, Medve u. 23.

Telefon: 06 1 783 1339,
Mobil: 06 20 340 9278

Email: info@linguajuris.hu

Pin It on Pinterest

Share This