11+1 érv a nyelvtanárok mellett
Jogi szaknyelvi képzések angolul, németül és franciául

Minden héten egyre többen érdeklődnek nálunk a különböző nyelvtanulási lehetőségek iránt. A beszélgetésekből és az Internetet elárasztó hirdetésekből is tapasztaljuk, hogy manapság nagy divatja van az online tanfolyamoknak, az önálló nyelvtanulásnak. Sokan úgy gondolják, és valljuk be a legtöbb online nyelvoktatásra alapuló vállalkozás is azt sugallja, hogy már egyáltalán nincs szükség nyelvtanárokra. Habár ezek az új módszerek is hatékonyak, mégsem jelentenek egyedüli megoldást, nem lehetnek kizárólagos „csodaszerek” minden nyelvi problémára. Ebben a bejegyzésben pont azokat az érveket gyűjtöttük össze, amik alátámasztják, hogy a mai digitális korban miért van szükség továbbra is hús-vér diplomás nyelvtanárokra a jogi szaknyelv oktatásában.

 1. A jogi szaknyelv elsajátítása nem csak a szakszavak tanulásából áll. A szakszavak és kifejezések csak építőelemek, amiket ha nem tart össze semmilyen kötőanyag (szórend, nyelvtani és stilisztikai szabályok), akkor szétesnek, érthetetlenek lesznek.
 2. Számos olyan nyelvi jelenség és szokás van a jogi szaknyelvben, amit sokkal könnyebb megérteni, ha egy tanár elmagyarázza és nem egy konzerv szövegből kell kihámozni.
 3. Egy jó nyelvtanár azonnal és személyre szabottan ad  visszajelzést, javítja a hibát,  nem csak egy sablonválaszban gondolkozik, amit begépeltek a megoldókulcsába.
 4. A nyelvtanár mindig sokkal több szempontból értékeli a nyelvtanuló teljesítményét, mint egy online program. Sohasem csak a szóhasználatra, vagy csak a nyelvtanra, vagy csak a kiejtésre figyel, hanem minden megnyilvánulást minden szempontból vizsgál.
 5. Sokkal változatosabban és élvezetesebben lehet egy nyelvtanárral tanulni, mert nem csak pár gépesített feladattípusra korlátozódik a közös munka, hanem igazi emberek közötti igazi kommunikáció zajlik.
 6. A nyelvtanár képzésének fontos része a módszertan, ezért nem csak magas szinten beszél és ír az adott szaknyelven, de át is tudja adni a tudását, hiszen ehhez széles eszköztárral rendelkezik.
 7. Egy jó nyelvtanár olyan, mint egy coach, segít meghatározni a célt, a hozzá vezető lépéseket, ösztönöz, motivál, visszacsatol, korrigál, akadályokon átsegít, a legjobbat hozza ki a nyelvtanulóból, mert az egész emberrel foglalkozik.
 8. A nyelvtanár önmaga is tapasztalt nyelvtanuló, ezért személyes élményeit, sikereit és kudarcait felhasználva tud segíteni.
 9. Egy nyelvtanár speciális jogterületekre vonatkozó képzést is tud tartani, nem csak a legáltalánosabb témákat dolgozza fel, amik jó sok embernek eladhatóak. Mindig úgy tudja alakítani a tananyagot, hogy az aktuális és a nyelvtanulónak tényleg hasznos legyen.
 10. Egy jó szaknyelvi nyelvtanár tud válaszolni a tanuló személyes, specifikus kérdéseire vagy segíteni abban, hogy hol lehet egy adott jogi, gazdasági kérdésnek alaposan utánanézni.
 11. Egy nyelvtanár az adott ország kultúrájába, történelmébe és mindennapi életébe is be tud vezetni, ami nélkül a jogi szaknyelv tanulása elképzelhetetlen.

+1)  Habár az online tananyagok sokszor olcsóbbnak tűnnek, mint egy jogi szaknyelvi tanár óradíja, biztos, hogy csak az ár alapján kell egy szolgáltatást kiválasztani? Olcsó húsnak lehet nagyon híg a leve…

Ne felejtsük el, hogy csak akkor lehet hatékonyan nyelvet tanulni, ha a különböző módszereket vegyítjük, a különböző készségek fejlesztéséhez különböző eszközöket választunk. Egy nyelvtanár bármikor helyettesíteni tud egy online tananyagot (sőt, ő maga írja meg), de egy online tananyag soha sem tud majd helyettesíteni egy tapasztalt nyelvtanárt.

Lingua Juris Szaknyelvi Központ
Tulajdonos: Connect Europe Bt.

1011 – Budapest, Aranyhal u. 4. I/1.,
Levelezési cím: 1027 – Budapest, Medve u. 23.

Telefon: 06 1 783 1339,
Mobil: 06 20 340 9278

Email: info@linguajuris.hu

Pin It on Pinterest

Share This