Gardening leave
Jogi szaknyelvi képzések angolul, németül és franciául

Gardening leave, avagy kertész leszek…

Egy kedves tanítványunk Munkajog angolul képzésünkön érdeklődött a minap, hogy mit takar a munkajogban a ’garden(ing) leave’-kifejezés. Bármennyire is forgatjuk a munka törvénykönyvét, nem találkozunk sem „kertészkedési szabadság”-gal, sem pl. „paprikaszedési munkaidő-kedvezmény”-nyel, és a gyakorlatban is furán hatna, hogy „Bocs, főnök, ma lelépek délben, várnak otthon a karalábék.”.

Az angol megközelítés szerint (is) a munkáltatónak érdekében állhat, hogy a munkavállalót a felmondás közlését követően – de még a munkaviszony fennállása, a felmondási idő alatt – távol tartsa a munkahelyétől („inkább maradjon otthon kertészkedni”), megelőzve így, hogy a távozó munkavállaló bizalmas adatokhoz jusson, elcsábítsa az ügyfeleket stb. Erre figyelemmel a ’garden(ing) leave’ a magyar munkajogban is ismert „felmentési idő”-vel (Mt. 70. §) rokon.

Kérdés volt továbbá, hogy a ’garden(ing) leave’ megfeleltethető-e az Mt. szerinti állásidőnek (Mt. 146. §) vagy versenytilalmi megállapodásnak (Mt. 228. §). Álláspontunk szerint nem, tekintettel többek közt arra, hogy az állásidőnek pl. nem feltétele a munkaviszony megszüntetése (a ’garden(ing) leave’-nek igen) és a díjazása is eltér, míg a versenytilalmi megállapodás a munkaviszony megszűnését követő időtartamra (és nem a munkaviszony időtartamára) határoz meg kötelezettségeket.

A formalitás tekintetében felhívjuk a figyelmet, hogy a ’garden(ing) leave’-kifejezés igen informális ill. szakzsargon-jellegű.

Végezetül, ha a munkavállaló elégedetlen a ’garden(ing) leave’-vel, a munkáltató még mindig érvelhet azzal, hogy https://www.youtube.com/watch?v=beKFjPEU_Fw

(Szerző: dr. Szabó Zoltán)

Lingua Juris Szaknyelvi Központ
Tulajdonos: Connect Europe Bt.

1011 – Budapest, Aranyhal u. 4. I/1.,
Levelezési cím: 1027 – Budapest, Medve u. 23.

Telefon: 06 1 783 1339,
Mobil: 06 20 340 9278

Email: info@linguajuris.hu

Pin It on Pinterest

Share This