Előszerződés

 

Szinte nincsen olyan képzésünk, ahol ne kerülne szóba az „előszerződés„. Ez is egy olyan kifejezés, amit már sokszor kellett, most is kell, de reméljük már nem sokszor kell majd pontosítani. Elsőre nagyon is logikusnak tűnik, és valószínűleg ezért is használják sokan a ‘pre-agreement’-et. Azonban ez egy nem igazán hivatalos megnevezés, éppen ezért jogi dokumentumot nem tanácsos így elnevezni.

Akik már vettek részt nemzetközi tranzakcióban, azok biztosan találkoztak a Term Sheet, Letter of Intent, Memorandum of Understanding vagy a Heads of Terms elnevezésű dokumentumokkal. Noha ezeknek igencsak elterjedt a használata, a mi célunknak mégsem felelnek meg. Még akkor sem, ha mindegyik kifejezés valójában ugyanarra a típusú iratra utal, magyarán ezek egymás szinonimái. Bárhogy is hívjuk őket, ezek egyike sem fedi le a magyar „előszerződés” fogalmát, mert önmagukban nem tartalmazzák azt a kötelezettséget, amit egy magyar előszerződés:  ha az előszerződésben foglalt feltételek teljesülnek, akkor a felek általában kötelesek a későbbi teljes szerződést megkötni. (Ettől függetlenül a felek rendelkezhetnek úgy, hogy egy Term Sheet-be, Letter of Intent-be, stb. belevesznek ilyen feltételt is. De az már egy másik történet.)

 Most, hogy már kiderült, hogy mi minden nem jelenti azt angolul, hogy „előszerződés”, megadjuk a helyes megfejtést: a „preliminary contract” vagy „preliminary agreement” kifejezést kell használni, pl.

…from the day of the conclusion of the contract or of any binding preliminary contract…..

(Forrás: DIRECTIVE 2008/122/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 14 January 2009 on the protection of consumers in respect of certain aspects of timeshare, long-term holiday product, resale and exchange contracts)

 Ezek után a LinkedIn-en feltett kérdésre már mindenki magabiztosan adhatja meg a helyes választ. 😉

Lingua Juris Szaknyelvi Központ
Tulajdonos: Connect Europe Bt.

1011 – Budapest, Aranyhal u. 4. I/1.,
Levelezési cím: 1027 – Budapest, Medve u. 23.

Telefon: (36-1) 783-1339,
Mobil: (36-20) 340-9278

Email: info@linguajuris.hu

Pin It on Pinterest

Share This