Constructive dismissal
Jogi szaknyelvi képzések angolul, németül és franciául

Egyik kiváló munkajogász tanítványunk érdekes kérdést tett fel e körben: autentikus angol forrásokban többször találkozott már a ‘constructive dismissal’ fogalmával, de semmi ötlete nem volt arra, mit is jelenthet ez. Tudunk mondani rá valami konstruktívat?

‘dismissal’ ebben a szókapcsolatban is jól ismert jelentésével bír: „munkáltatói felmondás”. A ‘constructive’ melléknév megfejtése azonban már nagyobb kihívás: ez a szó a to construe’-igével függ össze, melynek jelentése „értelmez” (lényegében a ‘to interpret’ szinonimája). De mit kell „munkáltatói felmondásként értelmezni”?

A gyakorlatban előfordulhat, hogy a munkáltató, bár meg akarja szüntetni egy adott munkavállaló munkaviszonyát, nem a jogszabály által biztosított módot (pl. felmondást) választ erre, hanem inkább olyannyira megnehezíti a munkavállaló helyzetét, megkeseríti életét, hogy végül maga a munkavállaló mond fel – a munkáltatónak pedig így nem kell vesződnie a felmondás indokolásával, nem kell figyelemmel lennie a felmondási védelmekre/korlátozásokra, nem kell végkielégítést fizetnie stb.

Az ilyen esetekre ad megoldást a ‘constructive dismissal’ brit jogintézménye. Amennyiben a munkavállaló azért mond fel, mert a munkaviszony fenntartása a munkáltató valamilyen magatartása, lényeges szerződésszegése következtében lehetetlenné vált (a brit gyakorlat ide sorolja pl. a munkabér kifizetésének elmaradását, a zaklatást stb.), úgy a brit jog ezt nem munkavállalói, hanem (jogellenes) munkáltatói felmondásként értelmezi, a munkavállaló számára pedig jogorvoslatot, keresetindítási jogot biztosít.

‘constructive’ szó fent ismertetett jelentése egyébként más jogi szakkifejezésekben is előfordul… de ez már egy másik cikk témája lesz. 🙂

(Szerző: dr. Szabó Zoltán)

Lingua Juris Szaknyelvi Központ
Tulajdonos: Connect Europe Bt.

1011 – Budapest, Aranyhal u. 4. I/1.,
Levelezési cím: 1027 – Budapest, Medve u. 23.

Telefon: 06 1 783 1339,
Mobil: 06 20 340 9278

Email: info@linguajuris.hu

Pin It on Pinterest

Share This